Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου (Νέα Ιερουσαλήμ)

Γυναικείο μοναστήρι μέσα στο πευκοδάσος στο όρος Μαυρονόρι. Το μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο 1930-1940 σαν "Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου" απο έναν μυστηριώδη ιερωμένο, πάτερ Ευγένιος το όνομά του, που μπορεί να ήταν και διπλός πράκτορας, των γερμανών και των συμμάχων. και μπορεί να πρόδωσε και αρκετούς πατριώτες. Δεν βρίσκω πληροφορίες για το πότε το μοναστήρι έγινε γυναικείο και ονομάστηκε Νέα Ιερουσαλήμ. Στο μοναστήρι μένανε 3 καλόγριες, ονομάζανε το μοναστήρι Μαντάλα και ισχυρίζοντουσαν ότι αυτές φτιάξανε το μοναστήρι με υλικά που κουβάλαγαν απο το Πόρτο Ράφτη μέσα απο το ρέμα Μπουκουρίμα. "Η τελευταία ηγουμένη του μοναστηριού πέθανε πριν λίγα χρόνια και πολλά αντικείμενα και εικόνες κλαπήκαν" σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, που μάλλον ήταν αυτή που τα έκλεψε σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων. Κατά τη φωτογράφηση άκουγα παιδάκια να παίζουν στο εσωτερικό του μοναστηριού. Τώρα έχει γίνει Μετόχι  της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Κυνηγού "Τα εισόδια Θεοτόκου".
Παραδίπλα υπάρχει ένα άλλο εκκλησάκι η Παναγία Γοργοεπήκοος, βυζαντινή προσωνυμία της Θεοτόκου, και σημαίνει «από ψηλά σπεύδουσα και ταχεία βοήθεια». Εκεί ζούσε άλλη μία καλόγρια και μία "τρελλή".





Η εκκλησία στο εσωτερικό έπαθε σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1998. Παρατημένη, λένε ότι λειτουργεί 1 φορά το χρόνο απο 3 καλόγριες της μονής Αγιου Ιωάννη του Κυνηγού..

η Παναγία η Γοργοεπήκοος

Η Μονή

το ένα απο τα 2 πηγάδια

ένα γκρεμισμένος φούρνος

το κελλί της ηγουμένης?

Πλυσταριό και καυστήρας με ξύλα

εικόνες εγκατάλειψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.