Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ιππόδρομος Μαρκοπούλου και Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 αποφασίστηκε να απαλλοτριωθούν περί τα 2500 στρέμματα για την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στη θέση Μερέντα,κάτω απο το ομώνυμο βουνό, σε μία θέση όπου ήταν γνωστό απο πολύ παλιά ότι βρισκότανε η αρχαία Μυρρινούς, Η περιοχή, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (εύφορη κοιλάδα, τριγυρισμένη-προστατευμένη απο βουνά), κατοικήθηκε απο τους προιστορικούς χρόνους (3500 π.Χ), ήταν απο τους πιο πλούσιους δήμους των Αθηνών (επι Κλεισθένη) και ήταν ένα απο τα λίγα εναπομείναντα φυσικά τοπία της ταλαιπωρημένης Αττικής.
Απο το 1972, όταν ανακαλύφθηκαν τα αγάλματα της κόρης Φρασίκλειας (η ταυτοποίηση έγινε μετά την εύρεση του βάθρου στο γειτονικό ναό της Παναγίας Μερέντας) και ενός άγνωστου κούρου απο τους αρχαιολόγους Ευθύμιο Μαστροκώστα και Ευάγγελο Κακαβογιάννη, και μετά την απόφαση για την κατασκευή του Ιπποδρόμου, άρχισε ένας αγώνας για την ανασκαφή και μελέτη όσο το δυνατόν περισσοτέρων αρχαιοτήτων στην περιοχή, πολλά απο τα οποία θάφτηκαν, για πάντα;, κάτω απο τις νέες εγκαταστάσεις.
 Όπως π.χ. ο μικρός προϊστορικός οικισμός με υπόγειους θαλάμους που ήταν κατοικίες οι οποίες χρονολογήθηκαν στο τέλος της νεολιθικής και στις αρχές της πρωτοελλαδικής εποχής και άλλες προϊστορικές μικρές εγκαταστάσεις, ευρήματα που θεωρούνται μοναδικά για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγηθεί για ποιο λόγο οι άνθρωποι είχαν σκάψει τα δωμάτια μέσα στο μαλακό αλλά συμπαγές έδαφος. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται τώρα κάτω απο τους στάβλους του Ιπποδρόμου.
Απο τα υπόλοιπα ευρήματα ξεχωρίζουμε: το ιερό του Φράτριου Διός, το τέμενος του Απόλλωνα, τα ίχνη ενός μεγάλου οικοδομήματος απο πωρόλιθο για το οποίο εικάζεται ότι είναι ο ναός της Κολαίνιδας Αρτέμιδας, Μυκηναϊκό ιερό, ιερό της Αφροδίτης εντός του οποίου βρέθηκε πλάκα με χαραγμένο το όνομα της ιέρειας"ΝΑΝΝΙΟΝ", ένα αγροτικό ιερό που πιθανόν ήταν αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, ένας αριθμός απο κτιριακά συγκροτήματα με σημαντικότερο ένα δημόσιο κτίριο με στοά το οποίο πιθανώς ήταν αγορανομείο, αγροικίες διαφόρων περιόδων, ένα κρηναίο οικοδόμημα με σημαντικά κινητά ευρήματα, το σπουδαιότερο μία ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα, η οποία απεικονίζει τον Φιλοκτήτη κ.α. Βρέθηκε ακόμα ένας αριθμός νεκροταφείων, ταφικών περιβόλων και μεμονωμένων τάφων διαφόρων εποχών.
Το άρθρο θα μπορούσε να λέγεται, όπως το τιτλοφορεί και το "Βήμα¨, "καταστράφηκε, αλλά τι να κάνουμε...", εγώ όμως προτιμώ το τραγούδι του Ακη Πάνου: Μολόγα τα, μολόγα τα, τα φράγκα μοιρολόγα τα, τι γίνανε μολόγα τα, χορτάρι για τα αλόγατα. Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, "ουδέν κακόν αμιγές καλού". Αν δε γινόταν ο ιππόδρομος, όλες αυτές οι πληροφορίες θα μας ήταν άγνωστες, θαμένες κάτω απο τα χώματα αυτής της γης και θα εξαφανιζόντουσαν σιγά-σιγά, όπως εξαφανίστηκαν και πολλά άλλα, ή σαν οικοδομικά υλικά νεότερων κτισμάτων ή με το γνωστό δρόμο, της αρχαιοκαπηλείας, σε ιδιωτικές ή ξένων μουσείων συλλογές.

Αποψη του Ιπποδρόμου απο το λόφο Χαρβάτι.
 
Απο την ανασκαφή του κρηναίου οικοδομήματος

Η ανασκαφή της Φρασίκλειας



Νέα εποχή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.