Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αγ Αιμιλιανός

Στη τοποθεσία Ντάγλα δίπλα στον Πύργο της Λιάδας. Πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, με 3 φάσεις οικοδόμησης, με παραδίπλα κτίσματα, τάφους, κεραμικά και διάφορα άλλα αρχαία υπολείματα αφημένα στην τύχη τους.
Υπάρχουν και αμφιβολίες για το όνομα της εκκλησίας:
"Η πρώτη ανασκαφή και αποκάλυψη της εκκλησίας αυτής έγινε απο τον Παπα Γιάννη τον Ηλία και τα παιδιά του ομίλου "Οι Οδοιπόροι της Ζωής", κάποτε στη δεκαετία του '50, μετά απο υπόδειξη του μπαρμπα Νίκο Σταμου που έβοσκε πρόβατα στην περιοχή. Αφού πετάχτηκαν τα μπάζα και καθαρίστηκε ο χώρος, οι αυτοσχέδιοι ανασκαφείς αναρωτήθηκαν, στη μνήμη ποιού Αγίου ή Αγίας να ήταν άραγε αφιερωμένη η εκκλησία. Η κατάσταση των ερειπίων δε βοηθούσε, αφού oi τοίχοι που παρέμεναν όρθιοι δεν ξεπερνούσαν τους 80 πόντους. ... έτσι εξουσιοδότησαν τον Πάπα Γιάννη να κοιτάξει το εορτολόγιο της ημέρας -ήταν 18 Δεκεμβρίου -προκειμένου να επιλέξει έναν Αγιο που θα ταίριαζε περισσότερο. Ο Παπα Γιάννης λοιπόν βρήκε ότι απο τον μεγάλο αριθμό των Αγίων εκείνης της ημέρας, ο Αγιος Σεβαστιανός ήταν ο πιο κατάλληλος να δώσει το όνομά του, αφου ήταν ο νεότερος απο όλους -μαρτύρησε 18 ετών- και επειδή νέοι και νέες ήταν εκείνοι που αποκάλυψαν την εκκλησία." (Σταμάτης Μεθενίτης "Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων"). Στο Μαρκόπουλο υπάρχουν άνθρωποι που τη γιορτάζουν ακόμα στις 18 Δεκεμβρίου.
Το χρονικό της ανασκαφής βρίσκεται στο Αρχαιολογικό δελτίο 16 (1960), Χρονικά, σελ 69-72. Οποιος τυχαίνει να το έχει θα ήταν πολύτιμη η βοήθειά του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.