Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ερασίνος ποταμός και Ρέμα Αγ Γεωργίου

Ο Ερασίνος βρίσκεται νοτίως του αεροδρομίου, διέρχεται απο τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και καταλήγει στον κόλπο της Βραυρώνας (η όλη περιοχή έχει ενταχθεί στο Natura 2000 με την ονομασία Υγρότοπος Βραυρώνας). Η ονομασία του προέρχεται απο το εράω-εραστός = αγαπητός ή απο το έρση = δροσιά. Η οικολογική αξία των ρεμάτων αυτών είναι πολύ μεγάλη, εφόσον συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής και αποτελούν καταφύγιο για ορισμένα ζωικά είδη. Σε αρκετά σημεία, κατα μήκος της κοίτης του ο Ερασίνος έχει στάνες και είναι γενικά σε άσχημη οικολογική κατάσταση. (απο τη διατριβή της Σοφίας Σπανού για τα Μεσόγεια)
Πρόσφατες πληροφορίες μιλούν για σχέδιο διευθέτησης της κοίτης του ποταμού που καταλήγει στον όρμο της Βραυρώνας και περνάει μέσα απο τον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργώντας τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς για την περιοχή. Με αυτήν την πράξη, υπολογίζεται απο την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, ότι θα πληγεί περίπου το 1/3 του βιοτόπου της Βραυρώνας και μάλιστα το πιο αξιόλογο απο οικολογικής άποψης (εφημ ΤΟ ΒΗΜΑ 23/10/09)

Το ρέμα Αγίου Γεωργίου δέχεται τα ρέματα των Κουβαρά, Καλυβιών και του Μαλέξη και συμβάλλει στο ρέμα του Ερασίνου. Σήμερα είναι δύσκολο σε ορισμένες περιοχές να ανιχνευτεί το ίχνος της κοίτης του που έχει καλυφθεί απο καλλιέργειες, επιχωματώσεις κλπ. Γι αυτόν το λόγο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της κατάκλυσης των εδαφών μετά απο καταιγίδες κυρίως στην περιοχή του Μαρκοπούλου. (απο τη διατριβή της Σοφίας Σπανού για τα Μεσόγεια)

Ο Ερασίνος και το Ρέμα Αγ. Γεωργίου, με γαλάζιο τα σημεία που δεν ανιχνεύεται η κοίτη του.

Το ρέμα Αγ Γεωργίου, συνήθως γεμάτο το χειμώνα, στο ύψος της Αγ Τριάδας.


μετά απο καταιγίδα, η περιοχή πλημμυρίζει

λίγο πιο πάνω στο ύψος του Ιππόδρομου

η κατάσταση καμία φορά γίνεται τραγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.