Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλική Βραυρώνας

"Mεταξύ τούτων και του ιερού της Aρτέμιδος ανεσκάφη, δαπάναις της Aρχαιολογικής Eταιρείας, υπό την διεύθυνσιν του Eυστ. Στίκα, μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική του τέλους του 5ου αιώνος, έχουσα ολικόν μήκος 35 και πλάτος 19 περίπου μέτρων." (Απόσπασμα απο την Ιστορία των ανασκαφών στην Αττική της "Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας - για την όλη παρουσίαση πατείστε εδώ). Περίληψη και σύντομο ιστορικό στον επίσημο δικτυακό τόπο του δήμου Μαρκοπούλου.
Η ανασκαφή έγινε το 1951 και αναγνωρίστηκε τυπολογικά ως τρίκλιτη βασιλική, σχήμα αρκετά συνηθισμένο για την εποχή. Ο ναός κτίστηκε μετά τα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα και καταστράφηκε περίπου τον 10ο αιώνα. Η θέση εγκαταλείφθεικε εντελώς τουλάχιστον για οκτώ περίπου αιώνες με αφορμή την ανασφάλεια που προκαλούσαν οι συχνές επιδρομές πειρατών στην περιοχή. Αργότερα ο χώρος έγινε κοιμητήριο, όπως αποδεικνύουν ανεσκαμμένοι τάφοι και μια επιγραφή. Πολλές μάλιστα από τις καλυπτήριες πλάκες των τάφων δεν ήταν παρά θωράκια του ναού σε δεύτερη χρήση.
Η ιστορία του ναού συνεχίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, οπότε και κτίστηκε στο εσωτερικό του κεντρικού κλίτους της βασιλικής, μονόχωρος ναΐσκος που σώζεται μόνο η θεμελίωσή του. Παραδόξως δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που ταυτίζουν τους ναούς με τα ονόματα κάποιων αγίων στους οποίους ήταν αφιερωμένοι.  (Πηγή: εργασία του Πανεπιστημίου)








Αεροφωτογραφία απο το GoogleEarth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.