Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Όρμος Βουρκάρι

Ο όρμος Βουρκάρι είναι ένας μικρός κολπίσκος που σχηματίζεται απο το νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κορώνης και το ακρωτήριο Τσουργέλι.
Λέγεται και Πάνορμος, μία ονομασία που έχουν αρκετοί τέτοιοι κολπίσκοι στα νησιά του Αιγαίου, όταν προστατεύονται απο τους περισσότερους ανέμους, κυρίως του Βοριά και του Νοτιά. Στον όρμο βρίσκονται 2 γραφικές παραλίες, το Αυλάκι που αργότερα εξελίχθηκε σε οργανωμένη πλαζ απο τον ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και τώρα ανήκει στο Δήμο Μαρκοπούλου, και το Μικρό Λιμανάκι για τους παλαιότερους, Πανόραμα για τους νεότερους. Στο βόρειο άκρο του όρμου είναι οι κατολισθήσεις με το όνομα Σπέλλα Φίκου και η νήσος Κορώνη ή Κουτσουλιά. Στο νότιο άκρο, μετά απο μία σειρά ορμίσκων με βράχια με τελευταίο τον, λίγο μεγαλύτερο, όρμο του... Καμπούρη, υψώνεται το Τσουργέλι.
Η πλαζ στο Αυλάκι απο αρκετά παλιά ήταν γνωστή στους αθηναίους σαν προορισμός για τα καλοκαιρινά τους μπάνια και στους Μαρκοπουλιώτες οι οποίοι στήναν εκεί τις εξοχικές τους κατοικίες (καλύβες) με τα καλάμια του βούρκου που βρίσκεται απο την άλλη μεριά. Στη μέση των καλυβών αυτών υπήρχε μία μεγαλύτερη που λειτουργούσε και σαν ταβέρνα - αναψυκτήριο και γινόταν εκεί κάθε βράδυ... χαμός (μαρτυρία κατοίκου).

ο όρμος

Σπέλλα Φίκου και νήσος Κορώνη

Μικρό Λιμανάκι

ή Πανόραμα και στο βάθος το Τσουργέλι




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.