Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Νήσοι Ράφτης και Ραφτοπούλα

Το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη υπήρξε πάντα ένα μια εναλλακτική λύση λιμανιού για την Αθήνα, όπως αναφέρεται και σε κείμενα περιηγητών, από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι τους νεώτερους χρόνους. Σημείο κατατεθέν στην είσοδο του λιμανιού το άγαλμα που προσιδίαζε σε ράφτη και έδωσε το όνομα του σε αυτό. Ο περιηγητής Niccolo da Martoni που αποβιβάστηκε το 1395, στο Πόρτο Ράφτη αναφέρει πρώτος τα δύο αγάλματα, στο Ράφτη και τη Ραφτοπούλα. Μερικοί, όπως ο J. C. Hobhouse, πιστεύουν ότι το νησί Ράφτης χρησίμευε παλαιότερα ως φάρος. Ο Γερμανός αρχαιολόγος L. Ross (1834) ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε σωστά ότι το άγαλμα του “ράφτη” παρίστανε όχι άνδρα, αλλά γυναίκα, θεότητα ή αυτοκράτειρα, είτε τη Ρηγίλλα, σύζυγο του Ηρώδη Αττικού.
Έχουν βρεθεί ίχνη οικισμού απο τον 12ο αιώνα π.Χ (Μυκηναική εποχή), τόσο στο νησί του Ράφτη όσο και το διπλανό της Ραυροπούλας.
Τα αγάλματα αυτά σίγουρα δεν υπήρχαν εκεί τότε που ο Παυσανίας έγραφε τα Αττικά του. Πολλοί άλλοι περιηγητές αργότερα τα περιγράφουν χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι για το τι παριστάνουν. Ο Γάλλος George Wheller το 1675 γράφει για έναν κολοσσό απο άσπρο μάρμαρο που παριστάνει έναν ράφτη που κόβει ένα σεντόνι. Ο Τούρκος Εβλια Τσελεμπί το 1667 γράφει για ένα πολυ όμορφο γλυπτό απο άσπρο μάρμαρο που παριστάνει έναν ράφτη (τερζή) που, όπως του εκμυστηρεύθηκαν κάποιοι οπαδοί του Ναζωραίου, είχε φωνή και μιλούσε, μουγγάθηκε όμως ξαφνικά απο την ευλογημένη νύχτα που γεννήθηκε ο προφήτης Μωχάμετ - ας έχει ειρήνη. Και ένας άλλος Γάλλος στρατιωτικός ο Guilletiere, το 1675, γράφει για τα 2 αγάλματα παραθέτοντας και το παρακάτω, φανταστικό, σχέδιο. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Τζειμς Στιούαρτ γράφει για ένα καθιστό άγαλμα που παριστάνει τον Απόλλωνα. Η παράδοση μιλάει για έναν ράφτη που κυνήγαγε την αγαπημένη του και μαρμάρωσαν σε αυτά τα 2 νησιά. Και άλλες πολλές ιστορίες... Διαβάστε την παρουσίαση απο το δικτυακό τόπο του Δήμου Μαρκοπούλου και το άρθρο απο το markopoulo-mesogeia,com (Διαδικτυακή πύλη Μαρκοπούλου Πόρτο Ράφτη) με τίτλο "Ο Κολοσσός του Πόρτο Ράφτη".

Η είσοδος στον κόλπο και οι νησίδες, απο αριστερά, Γαιδουρονήσι, Ραφτοπούλα, Ράφτης.


Ο Ράφτης και απο πίσω η Εύβοια (όρος Όχη)


Το άγαλμα και ο φάρος σήμερα.

Φανταστική απεικόνιση του νησιού του Ράφτη τον 17ο αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.