Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Πρασιές

ή Μπρασάς ή Πρασάς ή Πρασιά, οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα του κόλπου του Πόρτο Ράφτη. Κατοικείται απο την αρχαιότητα και στη θέση αυτή ήταν ο δήμος Πρασιών της Πανδιονίδας φυλής, γειτονικός δήμος τον δήμο Στειριάς στην σημερινή  θέση Ντρίβλια (Αγ.Σπυρίδωνας)
Ο Παυσανίας γράφει ότι "στις Πρασιές υπάρχει ο ναός του Απόλλωνα που εκεί πηγαίνουν οι απαρχές των Υπερβορείων. Οι Υπερβόρειοι τους παραδίδουν στους Αριμασπούς, οι Αριμασποί στους Ισσηδόνες, απο αυτούς τις φέρνουν οι Σκύθες στη Σινώπη, απο εκεί μεταφέρονται απο Έλληνες στις Πρασιές, οι Αθηναίοι έπειτα τις μεταφέρουν στη Δήλο. Οι Απαρχές είναι κρυμμένες σε άχυρο απο σιτηρά και κανείς δεν τις βλέπει. Στις Πρασιές υπάρχει μνημείο του Ερυσίχθονα ο οποίος πέθανε κατα τον πλουν, ενώ επέστρεφε απο τη Δήλο, όταν τελείωσε η θεωρία."  Η πιθανότερη εξήγηση των παραπάνω είναι ότι περιγράφει τον εμπορικό δρόμο μεταφοράς σιτηρών απο τη Ρωσία στον Πόντο, μετά στη Μικρά Ασία και μετά στην Αθήνα της αρχαιότητας, ένας δρόμος που φρόντιζαν πάντα να τον ελέγχουν οι αρχαίοι Ελληνες. Απαρχές ονομάζονταν τα πρώτα και καλύτερα γεννήματα της σοδειάς που, ακόμα και σήμερα, οι αγρότες συνηθίζουν να προσφέρουν στον εκάστοτε Θεό, εξευμενίζοντάς τον για την επόμενη σοδειά. Θεωρία ονομαζόταν η τελετουργία της αποστολής. Μπορεί ψάχνοντας στο ίντερνετ να βρείτε και άλλες απόψεις και υποθέσεις, για εξωγήινους και μαγικά σπαθιά, αλλά ο καθένας ότι θέλει πιστεύει.
Μνημείο του Ερυσίχθονα δε βρέθηκε ποτέ, βρέθηκε όμως η θέση που πιθανώς ήταν ο ναός του Απόλλωνα και η κεφαλή της φωτογραφίας. Στη θέση αυτή υπάρχουν και ερείπια μιας πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας και τώρα είναι όλα σκεπασμένα απο χώμα και αγριόχορτα.
Η ονομασία Μπρασάς προέρχεται απο αρβανίτικη παραφθορά του αρχαίου ονόματος.

η κεφαλή του Απόλλωνα

Οι Πρασιές το 2015, Τσουργέλι και Κορώνη στο βάθος.

η θέση εκσκαφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.