Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Πύργος Λιάδας

Παρόμοιος με τον Πύργο της Βραυρώνας, οικοδομήθηκε την ίδια εποχή (Φραγκοκρατία), χρησιμοποιήθηκε σαν παρατηρητήριο (βίγλα) για τον έλεγχο των περιοχών και την προειδοποίηση των πληθυσμών σε περιπτώσεις πειρατικών επιδρομών. Βρίσκεται σε λόφο δίπλα στον οικισμό Ντάγλα και το όνομά του το πήρε απο το παραδίπλα πηγάδι που χρησίμευε για πλυσταριό (Λιάδα) του χωριού.
Πλησίον του λόφου μάλιστα έχουν ανασκαφεί κατά το παρελθόν δύο τάφοι της Πρωτοελλαδικής περιόδου , γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στο σημείο αυτό ήδη από την προϊστορική εποχή. Επιπλέον πάνω στο λόφο υπάρχουν ερείπια ναΐσκου των μεταβυζαντινών χρόνων, ο βυζαντινός μικρός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και η βασιλική του Αγίου Αιμιλιανού. Σύμφωνα λοιπόν με τη ρήση του Ελευθερίου – Ειρηνάρχου Θεοδώρου «ο λόφος της Λιάδας με όλα τα ερείπια που περισώζει στην κορφή του και στα πλευρά του, είναι ένας μικρός Μυστράς, που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του». Περσισσότερες πληροφορίες εδώ.

Χάρτης της περιοχής με σημειωμένα τον Ταξιάρχη, τον Αγ.Αιμιλιανό (δες παρακάτω) και το γραφείο κίνησης - αμαξοστάσιο του δήμου Μαρκοπούλου με τα άπειρα σκουπίδια -μπάζα ολόγυρα.


Ο Πύργος 

Δυτική όψη

Η είσοδος 1,60 μ απο το έδαφος για τη δυσκολότερη πρόσβαση. Πάνω από την θύρα υπάρχει παραλληλόγραμμη βάθυνση στον τοίχο, όπου πιθανότατα ήταν τοποθετημένη πλάκα, που έφερε κάποιο οικόσημο ή άλλο σύμβολο.

  
Ο πύργος είχε και 3ο όροφο και επάλξεις αλλά τις πέτρες χρησιμοποίησαν σαν οικοδομικό υλικό οι περίοικοι.

Ερείπια ναού, ίσως των Ταξιαρχών, αλλά μάλλον ανώνυμου, του 18ου αιώνα. Γκρεμίστηκε, κατα την παράδοση απο τον Τούρκο ιδιοκτήτη της περιοχής Ντάγλα Αλή.

Αυτά είναι τα ερείπα του Αγίου Αιμιλιανού, σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του δήμου Μαρκοπούλου, αλλά μάλλον πρόκειται για τον, επονομαζόμενο, Αγιο Κωσταντίνο, σύμφωνα με το πιο έγκυρο σάιτ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ". 

Ο "Αγιος Κωσταντίνος" και απο πίσω ο Αγιος Ταξιάρχης
Κάτω απο τη νότια κλιτύ του λόφου υπάρχουν ερείπια... ναού; που μάλλον πρόκειται για τον κανονικό Αγιο Αιμιλιανό (ή Σεβαστιανό σύμφωνα με τους ντόπιους).Πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, με 3 φάσεις οικοδόμησης, με παραδίπλα κτίσματα, τάφους, κεραμικά και διάφορα άλλα αρχαία υπολείματα αφημένα στην τύχη τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.(αλλά με λάθος φωτογραφίες).Δίπλα χώρος για τα απορριματοφόρα του δήμου και η Λιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.