Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ντρίβλια

Τοποθεσία στη βορεινή πλευρά του κόλπου του Πόρτο Ράφτη, αυτή που οι περισσότεροι τη γνωρίζουνε σαν Αγ. Σπυρίδωνα, λόγω της ομώνυμης εκκλησίας. Εξαπλώνεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του λόφου της Περατής, εκεί που αποκαλύφθηκε, απο την αρχαιολογική σκαπάνη, ότι βρισκόταν η Στειριά.
Ο δήμος της Στειριάς ήταν ένας απο τους 174 δήμους που ίδρυσε ο Κλεισθένης τον 5ο αιώνα π.Χ. και ήταν ο ένας απο τους 2 παραλιακούς δήμους του Πόρτο Ράφτη μαζί με το δήμο Πρασιών. Φαίνεται όμως ότι απο πολύ παλαιότερα υπήρξε εκεί σημαντικός οικισμός όπως αποδεικνύεται απο τα ευρήματα του υστερομυκηναικού νεκροταφείου της Περατής και απο τη μυθολογία ακόμα που αναφέρει ότι κάτοικοι της Στειριάς "εκόμισαν αποικία" στη Φωκίδα ιδρύοντας την πόλη Στείρι ή Στίρι (το χωριό υπάρχει ακόμα στο δρόμο Κυριάκι-Δίστομο κοντά στο μοναστήρι του όσιου Λουκά). Το λιμάνι της Στειριάς (υπάρχουν ακόμα υπολλείματα του παλιού λιμενοβραχίονα) ήταν το σημαντικότερο λιμάνι των Αθηναίων και υπήρχε δρόμος, η Στειρία οδός, με έναν μεγάλο αριθμό Ερμαικών στηλών που ένωνε το άστυ με το λιμάνι. Λίγο πιο δυτικά, προς το Μαρκόπουλο, στα όρια των δήμων Αγγελής και Κυθήρων (σημερινή θέση Λιμικό), υπάρχουν υπολλείματα Πύργου που χτίστηκε για τον καλύτερο έλεγχο του σημαντικού αυτού εμπορικού δρόμου (δες Πύργος Λιμικού).
Στην περιοχή έχουν βρεθεί λιμενικές εγκαταστάσεις, ένα συγκρότημα λατρείας, δημόσιο κτήριο, (φιλοσοφική σχολή;), λουτρικό συγκρότημα, λείψανα οικιών και σημαντικά κινητά ευρήματα, όπως γλυπτά, νομίσματα, κεραμικά, αντικείμενα μικροτεχνίας κ.α.
Τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, το γκρεμισμένο απο τους πειρατές, εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής, στη θέση "Μοναστήρι" και ένα μεγάλο μέρος απο ένα οργανωμένο βυζαντινό νεκροταφείο είναι ενδεικτικά της ακμής του οικισμού στα πρωτοχριστιανικά χρόνια.

Αποψη απο το λιμάνι

Αποψη απο το όρος Χαρβάτι

Η βασιλική της Ντρίβλιας
ο αρχαίος λιμενοβραχίονας κάτω απο τη θάλασσα, δίπλα στο παλιό Τροκαντερό

Το βυζαντινό νεκροταφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.